Bildkomposition

Gillar du att fotografera och är intresserad av att ta dina bilder till nästa nivå? Det finns mycket man kan göra för att förbättra sina bilder och fånga betraktarens intresse. Inom fotografering talar man bland annat om bildkomposition och hur man genom några enkla regler kan skapa en helhetskänsla och intressanta verk. Följ med här på några enkla regler inom bildkomposition som garanterat kommer göra dina bilder intressanta och roligare att vila ögonen på:

Tips #1: Håll det simpelt. När du tittar på en potentiell bild kommer din hjärna automatiskt att fokusera på det som är mer intressant. Tyvärr fungerar inte din kamera likadant. Du måste själv välja ut de föremål som är extra viktiga och försöka undvika att ta med sådant som distraherar betraktaren. Det är inte alltid möjligt att helt undvika distraherande objekt men se iallafall till att hålla dem i bakgrunden.

Tips #2: Undvik mitten. Det kan kännas frestande att placera ditt objekt mitt i bilden men det leder ofta till tråkiga och statiska bilder. Det finns ett antal tumregler inom bildkomposition som du kan använda dig av, men ett tips är att istället försöka skapa dig en känsla av balans när du tar en bild. Försök hitta en harmoni mellan bland annat ljus och bakgrund. Lita på din magkänsla och du kommer snabbt att se att dina bilder blir bättre.

Tips #3: Bakgrunden. Glöm inte vad som försiggår i bakgrunden när du fotar. Denna punkt knyter an till det första tipset. Håll det simpelt och kontrollera vad som fastnar bakom det föremål du valt att fotografera. Du kan oftast inte ändra bakgrunden helt och håller men det finns inget som hindrar dig från att exempelvis fotografera på ett sådant sätt att bakgrunden blir suddig.

(Visited 90 times, 1 visits today)